Friday, April 1, 2011

Status

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah,
Yang Maha Pengasih, Lagi Maha Penyayang.

Bila orang tanya apa status kamu, apa yang kamu akan jawab?
Kalau saya, saya biasa dengar orang jawab macam ni,

"Single"
"Single but not available"
"Pending"
"enggaged"
"married"
hahaha.. Banyak kan pilihan jawapan. Kalau saya, saya jawab, "Oh, It's complicated"

Tapi, tapi tapi..

Saya bukan nak berbicara tentang status yang itu. Saya mahu berbicara tentang status di FACEBOOK. Ya, Facebook!


Beraneka ragam


Semua yang bergelar pemegang akaun facebook sudah tentu punya banyak benda untuk dikongsi dan menjadikannya tatapan umum. Tapi, bagi diri saya sendiri, saya telah lama menjadi ahli facebook yang lelap. Saya kurang update status, saya kurang memberikan komen pada mana-mana status, link mahupun gambar. Entah kenapa saya begitu? Mungkin kemudahan akses internet yang agak mengecewakan membuatkan saya sudah malas atau tidak ada mood untuk mengekalkan keaktikan facebook. Tapi, saya yakin dan percaya, untuk sementara waktu ini. Mungkin selepas ini, saya menjadi pemegang akaun facebook paling aktif. Siapa tahu, kan?


Itulah, facebook ini lubuk rahsia individu paling berkesan . Kalau mahu tahu sesuatu tentang seseorang, dapatkan maklumat mengenai dia, carilah di facebook. Confirm jumpa. Apabila saya online facebook, saya nampak banyak sangat kategori status. Ada beberapa kelas status di facebook sepanjang pemerhatian saya.1. Status bersifat emosional

" Kenapa kau nak tahu sangat pasal aku ha perempuan? motippp.... Jaga tepi kain sendiri sudahlah"

"Sakit hati aku bila tengok hasil tabungan beberapa bulan hilang begitu sahaja. Aku doakan sapa yang curi tu kena %&*)^#*^%&*"

Nampak tak status tu terlalu emosional. Selain tahu mereka sedang dalam emosi yang kurang baik, kita juga tahu rupa-rupanya duit dia kena curi, rupa-rupanya ada seseorang yang sibuk sangat jaga tepi kain dia. Bagi saya tak perlu untuk kita berkongsi sebarang kemarahan, kesedihan ataupun kegeraman di khalayak ramai.

Tapi kan tak salah untuk kita berkongsi perasaan kita. Kan itu hak kita untuk mengeluarkan sebarang perkataan dari mulut kita. Betul. Tapi kan? Perhaps.. instead of tulis perkara-perkara yang sebegitu why not kita kongsi something yang more neutral kan?

Bagi menggantikan status pertama tu, saya rasa ayat sebegini lagi elok.

"Sesiapa yang menutup aib saudaranya, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan di akhirat" (Riwayat : Ibnu Majah)

Yang kedua pulak, maybe ini lagi baik,

Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (5 : 38)


2. Status petikan kata-kata/ dalil / hadith

“Belajar sambil MENCABAR, Pengetahuan tidak terjuntai seperti pisang, Bangsamu tidak termaju tanpa pemimpin, berpengalaman,mencabar DAN terpelajar. Biarlah mahasiswa mencabar asalkan sambil itu mereka belajar”. -Prof Diraja Ungku Aziz

Saya suka sangat apabila baca status2 yang sebegini. Selain dapat berkongsi dengan para pembaca, mungkin kita dapat membuka hati dan mata mereka yang lain untuk melihat hakikat kehidupan dari sudut yang betul. Kadang-kadang saya suka juga untuk berkongsi status yang sebegini. Tapi status saya lebih kepada bahasa yang berbunga-bunga, bak kata orang dalam hati ada taman.

aku berhenti berharap.. dan menunggu datang gelap..

3. Status isu semasa

"Presiden Kazakhstan menentang pemakaian tudung dan hijab di sekolah & universiti. Beliau bakal menjadi Presiden OIC dalam tempoh terdekat. Sementara itu dalam isu Libya, Pakatan Kuffar dah hantar tentera, OIC just Oh I See? "

Yang ni saya paling suka. Saya sangat suka apabila baca status yang merespon berkaitan isu semasa yang berlaku di dunia. Tapi, nasihat saya apabila mahu berkata-kata tentang sesuatu itu lebih baik kita sertakan hujah yang bernas dan lebih sedap mata memandang apabila sertakan sekali mana-mana link yanng menguatkan hujah tersebut. jangan hanya sekadar bercakap tanpa bukti. Oh, come on. dunia sekarang ni dunia teknologi. macam-macam khabar angin boleh disebarkan. melalui radio, TV, magazine, akhbar, akhar atas talian, macam2. even sekarang ni pun orang boleh sebarkan video lucah palsu kan? so, sebagai pembaca pandai2 la kita fikir mana yang betul mana yang salah, mana yang logik, mana yang tidak. Ohho..

Tutup

Tiba-tiba saya teringat. Sedap-sedap saya membebel tentang status facebook, apa agak-agak2 nye 5 status facebook terakhir saya ye?

Jeng3..

menanti 19 mei 2011..

instead of "jangan memandu ketika mabuk", why not tulis je "jangan mabuk!!"

melihat dari jauh.. wahai angin, terbangkanlah rasa ini bersama..

siapa?

tanya sama hati!!!


Oh, baru saya perasan tentang status2 saya. What a nonsense. lagi satu, jangan tulis status yang merepek sangat macam tu. Contohnya macam status ke 4,

Siapa?

Oh, terlalu merepek!

Nasihat saya, untuk diri sendiri dan semua orang terutama gadis.. hehe.. Gunakanlah medium facebook sebaik-baiknya. Tak perlu untuk berkongsi semua, kongsi yang penting2 je dah cukup. And ingat, jadikan facebook ni medium dakwah kita. Semoga menjadi dai'e yang celik IT untuk melebarkan sayap dakwah di bawah bumbung arus permodenan sekarang.

Sabda Rasulullah s.a.w. dari riwayat Al-Bukhari yang bererti : " Kamu sekalian adalah pemimpin dan kamu juga akan diminta bertanggungjawab tentang apa yang kamu pemimpin, ketua atau imam adalah pemimpin dan ia akan diminta tanggungjawab tentang apa yang dipimpin. Suami adalah pemimpin di dalam keluarganya, dan dia akan bertanggungjawab tentang apa yang dipimpin. Isteri juga dipimpin, dalam mengendalikan rumahtangga suaminya dan dia juga akan ditanya tentang apa yang dipimpinnya, dan pembantu rumahtangga juga pemimpin dalam mengawasi harta benda majikannya dan dia juga akan ditanya tentang apa yang dipimpinnya.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin